KLIK HIER VOOR INFORMATIE |
COLUMNSOver belevenissen en inzichten |
CLICK HERE FOR |
Als het gaat zoals het zou moeten gaan, is het aanschouwen van een voetbalwedstrijd best wel aantrekkelijk. Al hoe cynisch men er voor het overige ook over zou kunnen doen. Ondanks al de bezwaren en kritiek op de spelregels van het voetbalspel moet men er toch naar streven het een interessant spel te doen laten zijn. Namelijk door iets te veranderen aan de spelregels die voor dit spel van toepassing zijn. Dat hoort men van vele kanten zeggen. Zelfs van de kant van de diehards van het voetbalspel. Maar wat moet er nu aan de spelregels veranderen om het spel zo attractief mogelijk te doen laten zijn? En om het spel genoeg nieuwsgierigheid op te laten wekken om iedere keer opnieuw weer het publiek voldoende te kunnen laten boeien? En verder om te streven dat de wedstrijden niet alleen mooi zullen zijn om waar te nemen, maar ook om te voorkómen dat het gedrag van het publiek niet meer ál te vaak uit de hand zal gaan lopen?
Het eerste punt van aandacht is wat dat betreft het aantal doelpunten wat er tijdens een wedstrijd valt. Het aantal doelpunten wat er tijdens een gemiddelde voetbalwedstrijd valt, is gemiddeld niet veel meer dan drie. Dit lage aantal doelpunten zal al gauw een zekere mate van verveling doen optreden bij de toeschouwers van een wedstrijd. Het is een zodanig laag aantal, dat het volgen van de wedstrijd niet meer zo interessant is. Hoe hoger het niveau is waarop de spelers spelen, hoe lager ook het gemiddelde aantal scores over het algemeen is. Dit is ook nog eens een factor die niet bijdraagt aan het algemene voetbalplezier. Doorgaans zijn veel toeschouwers daar ontevreden over. Want wat is in feie de attractiviteit van een wedstrijd waarbij heel weinig wordt gescoord? De voetbalopstanden die zich na de voetbalwedstrijden voordoen, zijn allicht voor een belangrijk deel toe te voeren op de verveling die zij tijdens de wedstrijd ervaren.
Dus wat moet er gebeuren opdat de verschillende voetbalwedstrijden weer wat interessanter zullen gaan worden? Dat vraag ik mij af! En dat vragen ongetwijfeld veel meer mensen zich af! In ieder geval zullen er per wedstrijd meer doelpunten moeten vallen. Dat is duidelijk! Want alleen dan wordt het voetbalspel weer interessant genoeg om de mensen in voldoende mate te kunnen laten boeien. En door dat hogere aantal doelpunten zullen ook de krachtsverhoudingen tussen de verschillende ploegen dan beter uitkomen. Het uiteindelijke resultaat is momenteel ook veel teveel afhankelijk van een onvoorzien voorval. Dat is een onbevredigende stuatie. Als na het veranderen van de voetbalregels de beste ploeg weer veel vaker wint, is dat zondermeer een 'win-winsituatie'.
Moet daartoe het doek vallen voor 'de buitenspelregel', zoals vele mensen dan zullen suggereren. Ik weet niet of dat wel werkelijk de goede oplossing is. Die buitenspelregel is natuurlijk niet voor niets ingesteld. Daar moet dus goed over worden nagedacht. Ook kan men zich daartoe voorstellen dat het doel iets groter wordt gemaakt. Als alle ballen raak zouden worden geschoten, die in het huidige systeem tegen de lat, ofwel tegen de beide palen worden geschoten, zou dat al flink wat extra doelpunten opleveren. Op die wijze zouden wij waarschijnlijk al af zijn van het zeer lage aantal doelpunten dat er bij heel veel voetbalwedstrijden valt. Ook dán zullen er nog wel betrekkelijk veel ballen tegen de paal, of tegen de lat komen. Maar het aantal scores zal dan wel hoger zijn.
In het huidige systeem speelt tijdens heel veel voetbalwedstrijden het toeval dus een veel te grote rol. Vele wedstrijden worden tegenwoordig niet gewonnen c.q. verloren door een verschil in inzet tussen de spelers, of door een verschil in voetballendvermogen tussen de spelers, maar juist door het toeval. En dat is voor de rechtgeaarde voetbalsupporter toch eigenlijk een onbevredigende situatie. Een nadeel van het groter maken van de opening van het voetbaldoel is overigens wél dat het belang van de lichaamslengte van de spelers dan nóg groter wordt dan tegenwoordig reeds het geval is. Dat sluit een groot aantal mensen uit om aan de voetbalsport mee te gaan doen. Namelijk de mensen van iets kleiner lichaamsformaat. Vooral als het om wedstrijdsport gaat. Lang niet alle spelers zijn immers van het formaat van Andries Noppert, die niet voor niets de bijnaam: 'the tower of de Jouwer' heeft gekregen (een vermenging van zowel de Engelse taal, als de Friese taal).
Om iets aan de nadelen van de voetbal sport te doen, zou men er ook over na kunnen gaan denken om alle doelpunten af te keuren waarbij met het hoofd is gescoord. Dan wordt meteen een grote slag geslagen in het tegengaan van het gevaar wat het koppen voor de spelers oplevert. Het zal je als voetbalspeler immers maar gebeuren dat je door het koppen van de bal een dermate grote vorm van hersenschade oploopt dat dit je de rest van je leven problemen oplevert met je gezondheid. Namelijk doordat je bij dit spel op zeker moment een ongeneeslijke 'chronische, traumatische en degeneratieve hersenziekte blijkt te hebben opgelopen'. Het is te gek dat men dit risico zou willen lopen. Namelijk om in je jonge jaren wat eigen populariteit te verwerven door je voetbalploeg in bepaalde gevallen aan winst te helpen.
Een mogelijkheid om de voetbalsport ook mooier te maken om naar te kijken, is het tijdelijk uit de wedstrijd halen van een speler die een andere speler onderuit haalt. Een dergelijke voetballer zal dan eerst maar eens een kwartiertje op de bank moeten gaan zitten. Dat zou de spelverruwing flink kunnen gaan bestrijden. Bovendien zou dat het aantal scores kunnen gaan bevorderen. Menige speler die een goede scorekans heeft, wordt in het huidige systeem immers onderuit gehaald.
Een andere manier om te bereiken dat er bij een voetbalwedstrijd meer doelpunten worden gemaakt, is door meer gebruik te maken van de uitwerking van de min of meer mysterieuze kracht van de visualisatie. Hierbij schept men voorafgaand op het op het doel schieten van de bal eerst een mentaal beeld over hoe en waar die bal door de goal van de tegenpartij heengaat. Het merkwaardige is dat de geschoten bal dan vervolgens ook min of meer de route volgt die men zich van tevoren had ingebeeld. Hiervan wordt doorgaans onbewust wel enig gebruik gemaakt. En wel vooral door de voetballers die bewezen goed zijn in het maken van de doelpunten. De zogenaamde goalgetters!
Om zich wat verder in het visualiseren te gaan verdiepen is hierop volgend een link geplaatst naar info op deze website over de visualisatiekracht.