KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

COLUMNS

Over belevenissen en inzichten

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH


Ontspanning

Als men aan mensen die zeggen dat ze ontspanning nodig hebben, vraagt of zij gespannen zijn, zal men je vreemd aankijken. Met als antwoord op die door jou gestelde vraag: 'Hoe komt je erbij te denken dat ik gespannen zou zijn?' Nou ja, zul je dan zeggen: 'Omdat je net hebt gezegd dat je ontspanning nodig hebt". Deze situatie zal menigeen niet echt vreemd óverkomen, omdat het een nogal frequent voorkomende gang van zaken betreft. Waarom dat zo is, wordt direct duidelijk als men zich realiseert dat de aangesproken persoon met zijn opmerking dat hij ontspanning nodig heeft, vaak gewoon bedoelt dat hij de één of andere vorm van vermaak behoeft. Met andere woorden: dat hij er behoefte aan heeft om zijn zinnen op de één of andere wijze te gaan verzetten. Soms kan de sleur van het leven, of de sleur van het werk, zodanig zijn dat men er nodig eens zal moeten uitbreken. Dat is nogal voor de hand liggend, omdat men anders psychisch teveel zal gaan afstompen. Maar dat heeft niets van doen met lichamelijke ontspanning. Wat dat in feite is en hoe men tot lichamelijke ontspanning zou kunnen komen wordt men gewaar door het aanklikken van de volgende link ontspannen.

Een duidelijk signaal dat men ontspanning nodig heeft, is het verschijnsel dat men door de spanning op chronische wijze is gaan hyperventileren. Vooral de vorm van hyperventilatie die niet zozeer acuut van aard is, maar die dus een chronische vorm heeft aangenomen, zorgt voor een voortdurend hoog spanningslevel. Om meer over chronische hyperventilatie te weten te komen, kan men op deze link gaan klikken. In de informatie die na het aanklikken van die link naar voren komt, kan men ook een aantal ademhalingsoefeningen gewaar worden, die daarvoor een remedie zouden kunnen zijn.

Om zonder al teveel poespas toch een redelijk niveau van relaxatie te kunnen bereiken kan men voor enige verdiepende informatie ook op de volgende link gaan klikken relaxatie. U leert dan met name hoe u de lichaamsspieren zult goed kunnen gaan ontspannen. Maar ook hoe u uw ademhaling daartoe van nut kunt laten laten zijn. Ook leert u daar wat u tegen problemen door RSI (Repetitive Strain Injury) kunt gaan doen. Of wat u tegen spanningsgerelateerde hoofdpijn kunt gaan doen.