KLIK HIER VOOR INFORMATIE OVER DE SITE |
COLUMNS
Over belevenissen en inzichten |
CLICK HERE FOR THE PARENT SITE and SITE SEARCH |
Vruchtbaarheid van mensen (en dieren)
De voortplanting van zowel mensen als dieren is een uitermate delicaat proces. Wij als mensen zullen ons bijvoorbeeld kunnen gaan realiseren dat ons individuele bestaan echt aan een zijden draadje heeft gehangen. Tenminste als wij ons bedenken wat er allemaal wel niet had kunnen misgaan voordat wij op zeker moment überhaupt het levenslicht konden gaan aanschouwen. Ieder mens heeft zowel een vader als wel een moeder als voortbrenger van ons als vrucht. Dat klinkt zo vanzelfsprekend, dat wij niet vaak stil zullen staan bij de consequenties dat dit ook weleens mis zou kunnen zijn gegaan. En onze ouders hebben eveneens alle geluk van de wereld gehad dat zij überhaupt bestaan, ofwel hebben bestaan. Dit geluk is zelfs aan al onze voorouders toebedeeld geweest. Al honderden generaties lang. Ja, waarschijnlijk zelfs duizenden generaties lang. Ieder levend mens heeft het geluk gehad dat er nooit in de lange reeks van voorouders, waar hij van afstamt, nooit een onvruchtbaar schepsel is geweest. Dat toeval is werkelijk bijzonder groot! Tenminste als wij ons bedenken dat, naar onze inschatting, ongeveer 5% van de mensen onvruchtbaar is. En dus als gevolg van dat gegeven ongeveer 10% van de stellen waarvan ieder mens afstamt.
Nergens in de zeer lange reeks van voorouders van ieder mens op aarde heeft een voorouder gezeten die onvruchtbaar was. Steeds heeft ieder van de huidige mensen, wat zijn afstamming betreft, qua vruchtbaarheid aan de goede kant van de medaille gezeten. Dat gegeven is zelfs nog meer uitzonderlijk als men zich realiseert dat die reeks ook nog eens gemakkelijk had kunnen worden verbroken door moedwillige onvruchtbaarheid, of door accidentele onvruchtbaarheid (bijvoorbeeld omdat de potentiële, verwekker van de vrucht niet voor zijn scheppende daad bij de beoogde potentiële, vrouwelijke drager van de vrucht aanwezig kon zijn). Als werkelijk slechts 90% van de stellen vruchtbaar is geweest, is het treffen van het lot van een onvruchtbare, potentiële voorouder vrij groot. En dat gegeven is des te meer uitzonderlijk als men bedenkt dat het zelfde geluk, van het niet verbreken van de lange reeks van voorouders, ook heeft gespeeld bij de organismen waaruit de mens via een proces van evolutie is ontstaan. Dit grote toeval heeft zich niet alleen bij de voorouders van al de huidige mensen voorgedaan, maar ook bij de voorouders van al de huidige dieren.
Niet alleen regelrechte gevallen van infertiliteit kunnen overigens de beide reeksen van vruchtbare voorouders hebben doen onderbreken, maar ook gevallen van subfertiliteit (verminderde vruchtbaarheid). Als immers bijvoorbeeld door omstandigheden de tijd vrij kort is, waarin er tot een geslaagde bevruchting dient te komen, kan een verminderde vruchtbaarheid van één van de partners gemakkelijk fataal zijn voor het bestendigen van die reeks van eventuele voorouders. En als die verminderde vruchtbaarheid zich toevallig bij beide partners voordoet, is de kans groot dat ook alleen al dat betreffende feit fataal wordt voor het bestendigen van de reeks van eventuele voorouders. Er dient hierbij overigens wel opgemerkt te worden dat de kans dat men dit noodlot treft, theoretisch groter is dan dit in werkelijkheid is, omdat de verschillende partners zich minder consequent aan de eenmaal verkozen partner verbinden als men zou kunnen gaan veronderstellen.
Het gehele proces dat tot fertilisatie moet leiden, is dermate gecompliceerd, dat er gemakkelijk iets mis kan gaan. Dat de kans, dat er wat dat betreft iets mis gaat, vrij groot is, realiseert men zich goed wanneer men zich bedenkt dat volgens statistische gegevens bij de mens gemiddeld in nog niet eens een kwart van de gevallen, waarin er op het meest gunstige tijdstip een natuurlijke atrofie plaatsvindt, deze tot een voldragen vrucht leidt. In de praktijk is dat betrekkelijk lage percentage geen groot probleem, omdat er na gemiddeld 28 dagen bij de mens alweer een nieuwe kans op bevruchting komt. Het geeft echter wel aan dat men niet moet verwachten dat de bevruchting een automatisch gevolg is van iedere natuurlijke inseminatie. "Maar wat zijn dan de oorzaken van onvruchtbaarheid, of van verminderde vruchtbaarheid, van mensen?", zult u mogelijk vragen. Met andere woorden: "in welke gevallen is de vruchtbaarheid gecompromitteerd?"
Voorbeelden van oorzaken die tot echte infertiliteit leiden, zijn de volgende:
-
Het komt voor dat er bij mensen, waarbij men dat wel zou kunnen verwachten, er in het geheel geen ovaria worden aangetroffen (dale dysgenese). Men heeft dan te maken met een interseksueel (een intersekse) met vrouwelijke kenmerken. Dit laatste gegeven vloeit voort uit het feit dat men wel ovaria meende te zullen aantreffen. Een dergelijke interseksueel is (normaliter) onvruchtbaar.
-
Het komt ook voor dat er bij mensen, waarbij men dat wel zou kunnen verwachten, er in het geheel geen testis worden aangetroffen (cryptorchisme). Men heeft dan te maken met een interseksueel (een intersekse) met mannelijke kenmerken. Dit laatste gegeven vloeit voort uit het feit dat men wel testikels meende te zullen aantreffen. Ook een dergelijke interseksueel is (normaal gesproken) steriel (infertiel).
-
Soms is er door atrofie sprake van het ontbreken van de normale verschijningsvorm van één of meerdere delen van het geslachtsorgaan. Dit doet zich bijvoorbeeld voor bij testis atrofie bij mannen, of bij uterus atrofie en ovaria atrofie bij vrouwen. Vanzelfsprekend is er dan geen sprake meer van de normale mogelijkheid tot voorplanting.
-
Als de ovaria niet in de loop van de ontwikkeling van de vrouw zijn verschrompeld, maar eenvoudigweg te klein zijn gebleven, spreekt men van: "ovaria hypoplasie". Ook betitelt men deze afwijking wel met de voor deze afwijking zo typerende verschijningsvorm van de baarmoeder, namelijk met de term: "infantiele uterus". Zonder kunstgrepen is een dergelijke vrouw onvruchtbaar.
-
Bij mannen kan het zijn dat er in het geheel geen spermatozoa in het sperma vóórkomen (azoöspermie). "De wal keert dan het schip!" Dat betekent dat de bevruchting dan door die ene beperking volledig wordt verhinderd.
-
Net als bij de tubae uterinae kunnen de voornoemde problemen zich ook voordoen bij de cervix. Een obstructie in de cervix zal in geval van infertiliteit bij vrouwen gemakkelijk over het hoofd kunnen worden gezien. Er kan dan sprake zijn van een groeisel, maar evengoed van een "bottleneck" die gemakkelijk voor verstopping in de cervix kan gaan zorgen. In de praktijk zal deze zich meestal op de plaats van de meest craniaal gelegen cervixplooi bevinden. Bij vrouwen met overgewicht zal dat probleem zich eerder kunnen blijken voor te doen dan bij vrouwen waarbij dat feit geen rol speelt.
-
Ook in de vagina kan er sprake zijn een obstructie. Alhoewel die obstructie dan van veel grotere omvang moet zijn dan bij de obstructies in de hierboven beschreven gevallen. Het kan dan gaan om een groeisel dat zich in de vagina blijkt te bevinden. Maar er kan ook sprake zijn van een corpus alienum. Als een degelijk corpus alienum in de vagina zou blijven zitten, kan dat de bevruchting permanent verhinderen.
-
Bij grote uitzondering kan zich ook de bevreemdende situatie voordoen dat de vulva niet, of niet volledig is ontwikkeld. Deze fenomenen worden respectievelijk agenesie, en aplasie, van de vulva genoemd. Als er in een dergelijk situatie sprake is van een vruchtbaarheidsbelemmerende adhesie van de labiae minora, dan kan een gynaecoloog soms met behulp van een set pelottes uitkomst bieden.
-
Een bepaalde aangeboren afwijking aan de onderbuik bij vrouwen is zonder chirurgische correctie zondermeer fataal voor de vruchtbaarheid van vrouwen. Hierbij mondt de vagina uit in de anus van die vrouwen. Deze afwijking wordt persistente cloaca genoemd. Een cloaca is immers de gebruikelijke benaming voor het uitscheidingskanaal bij vogels, waardoor zowel de urine, als wel de ontlasting, als wel de genitale afscheidingen (zoals onder andere de eieren) het lichaam van de vogels verlaten. Op een zeker moment in de ontwikkelingsfase van het embryo is er ook bij de mens sprake van een cloaca-achtige lichaaamsopening. Het vóórkomen van die betreffende lichaaamsopening is dus normaliter van tijdelijk karakter. Als baby's echter met een dergelijke afwijking worden geboren, verdwijnt die rariteit niet meer spontaan. Vandaar dat men dan spreekt van een persistente cloaca.
-
Bij mannen komt er soms een afwijking voor waarbij er geen enkele ductus deferens is aangelegd. De spermatozoa kunnen dan het ejaculaat van de man niet bereiken. Dat is eveneens het geval wanneer er sprake is van een obstructie in die beide uitvoergangen van de testis. Als er zich steeds geen spermatozoa in het ejaculaat van de man bevinden, moet een dergelijk man zondermeer als onvruchtbaar worden beschouwd.
Het aantal verschillende oorzaken dat tot subfertiliteit leidt, is nog groter. Wij willen daar als voorbeeld een beperkt aantal van gaan noemen. Als mensen binnen hun relatie met subfertiliteit worden geconfronteerd, is dat gelukkig lang niet altijd een onoverkomelijk probleem, want in veel gevallen is er dan door kunstgrepen van een gynaecoloog wel het een en ander aan te doen. Zekerheid over het resultaat heeft men ook dan natuurlijk niet, maar de kans dat de eventuele kinderwens dan resulteert in de geboorte van een "eigen" kind is dan tegenwoordig meestal wel vrij groot.
-
Een vorm van temporaire subfertiliteit is die waarbij er ontstekingen vóórkomen in het interne milieu van het geslachtsapparaat. Zoals dat zich voor doet bij: vaginitis en (endo)metritis.
-
Temporaire subfertiliteit is verder een bekend fenomeen wat zich voordoet bij bepaalde ziektes. Bij mannen gaat het wat dat betreft vooral om de negatieve invloed van koorts op de kwaliteit van het semen. Vooral bij ziektes die met betrekkelijk hoge koorts gepaard gaan. Bij vrouwen kunnen de ziektes op zich schadelijk zijn voor de vrucht. Maar door de endoxinen, die vrij komen bij infecties met koorts, kan ook de koorts op zich een nadelig effect vertonen op de vruchtbaarheid van die vrouwen.
-
Een vorm van permanente subfertiliteit is die waarbij er sprake is van het vóórkomen van slechts één goed functionerend ovarium.
-
Subfertiliteit doet zich ook voor wanneer er sprake is van een kransvormig ontaard ovarium (eierstok). De follikels in het ovarium zijn dan zeer onregelmatig gegroeid en de ova rijpen dan niet op de juiste wijze. Er bevinden zich dan meerdere cysten op het ovarium. En die cysten zijn in die situatie als een krans op de rand van het ovarium gesitueerd. Deze afwijking wordt Polycysteus Ovarium Syndroom genoemd (kortweg PCOS). Bij vrouwen waarbij zich dit vruchtbaarheidsprobleem voordoet, is er duidelijk sprake van overgewicht. En de stofwisseling is bij die vrouwen verstoord, evenals de menstruatiecyclus. In de cervix wordt bij vrouwen periodiek mucus afgescheiden, maar bij vrouwen met PCOS is dat duidelijk veel minder het geval. Het ovarium is hierbij in die zin afwijkend dat het veel groter is dan normaal het geval is.
-
Bij een andere ovarium-afwijking, een afwijking die vaak slechts met temporaire subfertiliteit in verband staat, is het ovarium ook groter dan normaal het geval is. Ja, zelfs opvallend veel groter! En de productie van cervixslijm is daarbij, in grote tegenstelling tot bij PCOS, aanzienlijk. Bij deze afwijking gaat het om een zogenaamde folliculaire ovariumcyste. In een dergelijk geval is de follikel op zeker moment niet opengebarsten, zoals bij een ovulatie het geval is, maar is deze door gaan groeien. Een dergelijke cyste is, qua vorm, duidelijk bolvormig. Ook bij deze afwijking zal de menstruatiecyclus verstoord zijn.
-
Bij nog een andere ovarium-afwijking, die met temporaire subfertiliteit in verband staat, is er sprake van een geluteïniseerde cyste, ofwel een "Corpus Luteum cyste". Dit specifieke soort cystes kunnen zich aan beide ovaria voordoen. Een dergelijke cyste is morfologisch duidelijk geheel anders dan de andere hier genoemde ovarium-cystes. En ze worden vaak nog groter dan de hierboven genoemde folliculaire ovariumcystes. Als een dergelijke geluteïniseerde cyste, van binnenuit is gaan bloeden, noemt men dat een "haemorrhagic cyste" (P.S. Een bloeding uit een corpus luteum-cyste, die door een mechanisch trauma werd veroorzaakt, moet uitermate ernstig worden genomen).
-
Bij vrouwen kan het zijn dat de ingang tot de vagina is afgesloten door een te sterk ontwikkeld hymen. Normaal gesproken zitten er ook in een te sterk ontwikkeld hymen (hymen persistens) nog wel enige openingen om het afvloeien van uitscheidingsproducten uit het genitale stelsel mogelijk te maken. En om de mogelijkheid tot fertilisatie niet te hoeven uitsluiten. Dergelijke openingen zal men duidelijk meer craniaal van de toegang tot de vagina moeten gaan zoeken dan men normaliter zou verwachten. Bij de afwijking "hymen imperforatus" is dat echter niet het geval. Een dergelijk hymen sluit de vagina van de betreffende vrouw naar distaal volledig af. En de kans op bevruchting is in die situatie ook volledig uitgesloten. Een dergelijk hymen zal blijken te bomberen. Er is in dat geval sprake van een bolvormige ophoping van bloed en slijm (haematocolpos) in de vagina. Als men dat zou waarnemen, is medisch ingrijpen buitengewoon gewenst. En dat duidelijk niet alleen om de mogelijkheid tot voortplanting toch nog te gaan realiseren.
-
Er kunnen een aantal verschillende soorten bedreigingen voor de spermatozoa worden verwacht. Door al die verschillende soorten van bedreigingen voor de spermatozoa zal de kwaliteit van de spermatozoa achteruit kunnen gaan. En daarmee de kans dat deze spermatozoa de versmelting van de eigen genen met die van het ovum van de vrouw tot stand kunnen doen brengen. Daarvoor moet men denken aan de volgende situaties:
- een te hoge temperatuur van de spermatozoa
- het blootstaan van de spermatozoa aan teveel temperatuursschommelngen
- Bij vrouwen kan er in principe ook sprake zijn van het feit dat beide eileiders door een verkeerd
- de directe blootstelling van de spermatozoa aan water
- de invloed van zonlicht op de spermatozoa
- het blootstaan van de spermatozoa aan trillingen
- het blootstaan van de spermatozoa aan een te hoge zuurgraad (lage pH)
- de blootstelling van de spermatozoa aan bloed
- de aanwezigheid van ontstekingscellen in het milieu van de spermatozoa
- het vóórkomen van exsudaat (wondvocht) in het milieu van de spermatozoa
- het in contact komen van de spermatozoa met lubricant
- de onderwerping van de spermatozoa aan de invloed van desinfectiemiddelen
- het in aanraking komen van de spermatozoa met faeces
- de uitwerking van urine op de spermatozoa
De invloed van deze bedreigingen op een enkele, los voorkomende, spermatozo is doorgaans veel groter dan wanneer diezelfde spermatozo zich nog in een relevante hoeveelheid semenplasma bevinden. Een bloeding vanuit de vaginawand, is dan ook minder van invloed op de kans op bevruchting dan bijvoorbeeld een bloeding zou zijn vanuit een septumin de baarmoederholte.
-
Als er zich bij een man bloed in het scrotum heeft opgehoopt, kan dat de fertiliteit van die man wel degelijk negatief gaan beïnvloeden.
-
Als er sprake is van langdurig achterblijven van lucht in de vagina van de vrouw, zou men een infectieuze situatie kunnen verwachten. Bij dieren spreekt men in die omstandigheid van het achterblijven van lucht in de vagina wel van een pneumovagina. Door de infecties waarvan dan sprake is en door de pejorerende invloed daarvan op het uterien milieu, zijn de bevruchtingskansen verlaagd. Als de oorzaak daarvan is gelegen in luchtzuigen, kan dat komen door een onvolledige sluiting van het diafragma urogenital ter hoogte van de introïtus vaginae (cingulum).
-
Bij zoogdieren komt er een afwijking voor waarbij er zich onder andere urine in de vagina heeft opgehoopt. Die afwijking wordt urovagina genoemd. Ook een deel der afscheidingsvochten uit de uterus en de cervix blijven dan in de vagina achter. De oorzaak van een urovagina kan gelegen zijn in een verzakking van de perivaginale steunweefsels, of in verzakking van de vaginawand. Tijdens een kunstmatige inseminatie van een dergelijk dier kan er als gevolg van deze afwijking contaminatie van het cavum uteri optreden. De spermatozoa welke het slechte vaginamilieu hebben overleeft, zullen dan alsnog in het cavum uteri slechte leefomstandigheden kunnen verwachten. Hoe meer er echter op den duur sprake is van involutie van de vagina, hoe meer de urovagina in betekenis zal gaan afnemen. Bij mensen wordt deze afwijking niet in die mate als bij dieren gevonden, omdat mensen zich normaliter in verticale positie oprichten en voortbewegen. De urine en de afscheidingsproducten van de uterus zullen zich dan niet gemakkelijk in de vagina gaan ophopen.
-
Bij vrouwen, maar ook bij zoogdieren, kan het zijn dat door een onvolledige aanleg, of door een obstructie, een tuba uterina niet adequaat kan functioneren. Bij een interstitiële obstructie in de tubae uterinae is de oorzaak vaak gelegen in een verkleving door een ontsteking.
-
Bij mannen kan subfertiliteit ook een gevolg zijn van niet-ingedaalde testis. Dat wil zeggen testis die zich langer dan gedurende korte tijd in de lies bevinden.
-
Subfertiliteit kan bij mannen ook een gevolg zijn van sperma-afwijkingen. Als er sprake is van problemen op het gebied van de vruchtbaarheid, is het zeer verstandig om in een zo vroeg mogelijk stadium zekerheid over de kwaliteit van het sperma te krijgen. Dit zou een aantal ingrijpende onderzoeken bij de vrouw kunnen voorkómen. Bij de beoordeling van de kwaliteit van het sperma let men niet alleen op afwijkingen bij de spermatozoa, maar ook op het milieu waarbinnen de spermatozoa in de te onderzoeken dosis sperma vóórkomen. Zoals bekend wordt de kwaliteit van sperma nogal bedreigt door de aanwezigheid van bepaalde pseudo-oestrogenen in het milieu.
-
Bij vrouwen kan aan subfertiliteit ook een verstoring van de menstruele cyclus ten grondslag liggen. Als die verstoring een gevolg is van overgewicht, of van ondergewicht, lijkt daar in principe wel iets aan te kunnen worden gedaan. Maar zonder adequate hulp zal een dergelijke vrouw het dan meestal niet blijken te redden. Uit de problematiek die met ernstig ondergewicht bij vrouwen is verbonden, is duidelijk geworden hoe moeilijk het kan zijn om een ernstige afwijking van het lichaamsgewicht aan te pakken. Zie daartoe de informatie over anorexia op de website met gezondheidstips van dezelfde auteur en webmaster.
-
Soms komt het voor dat de mucosa, die zich periodiek op de binnenwand van de uterus ontwikkelt, doorgroeit tot in de buikholte van de vrouw (endometriosis). Als dat gebeurt, is er ook sprake van subfertiliteit bij een dergelijk vrouw.
-
Als er bij een vrouw slechts een halve uterus voorkomt, is de vruchtbaarheid van die vrouw ook niet optimaal. Omdat er in een dergelijk geval in feite sprake is van slechts één cornus uteri, noemt men deze afwijking: uterus unicornis. De andere cornus uteri is dan niet altijd geheel afwezig, maar soms ook wel onderontwikkeld of disfunctioneel. In een dergelijke rudimentaire cornus uteri is er soms sprake van een haematometra (een ophoping van bloed). Dat komt juist in die gevallen voor waarbij er geen afvoer is vanuit de betreffende cornus uteri naar de uterus.
-
Net als bij verschillende diersoorten komt het soms ook bij de mens voor dat de uterus geheel of gedeeltelijk in tweeën; is gedeeld. Ja zelfs alle afzonderlijke delen van het geslachtsapparaat kunnen dubbel blijken voor te komen. Maar meestal beperkt de betreffende verdubbeling zich tot de cervix. Die verdubbeling van de cervix is soms geheel aanwezig, maar veel vaker slechts gedeeltelijk. De bevruchtingskans bij vrouwen met een cervix duplex is normaal, maar doordat de cervix vaak te zwak is, zullen zij vaker een preterme geboorte blijken mee te maken. En omdat de overlevingskans van prematuur geboren baby's na de bevalling kleiner is dan die is bij baby's die voldragen geboren worden, is de vruchtbaarheid bij een moeder met een cervix duplex minder groot.
-
Bij vrouwen kan er ook een "mola hydatidosa" in de uterus blijken voor te komen. Dit is een benigne woekering van placentaweefsel in de uterus. Bij deze complicatie is, voorafgaand aan het ontstaan van een dergelijke mola, het embryo als organisme geheel bezweken. En het chorionweefsel is daarbij opgezwollen in een vorm die aan een druiventros doet denken. De temporaire infertiliteit die door een mola wordt veroorzaakt staat de mogelijkheid voor een volgende zwangerschap niet in de weg. Maar voor een vrouw waarbij dit zich heeft voorgedaan, is het daarna voorlopig zeer onverstandig om opnieuw zwanger te worden.
Al met al is het duidelijk dat het aantal gevallen wat tot een gecompromitteerde vruchtbaarheid kan leiden, erg groot is. Want de hierboven vermelde lijstjes van mogelijke oorzaken van infertiliteit en subfertiliteit zijn duidelijk incompleet. De verwondering over het feit dat het wat dat betreft voor ieder levend mens en ieder levend dier al zovele generaties goed is gegaan, is dan ook beslist geen melodramatische voorstelling van zaken.
N.B. Voor de wetenschappelijk meest betrouwbare informatie op dit gebied kan men het beste te rade gaan bij een gynaecologisch geschoold arts. Zie ook de disclaimer in de parent website.
Voor mensen met een sterke kinderwens, zijn er een aantal tips te vinden op een website met gezondheidsadviezen van dezelfde auteur en webmaster. Klik daarvoor op de voorgaande link!