KLIK HIER VOOR INFORMATIE |
COLUMNSOver belevenissen en inzichten |
CLICK HERE FOR |
De betekenis van het woord serendipiteit duidt op een verschijnsel wat al minstens even mooi is als het woord zelf is. Dit woord duidt namelijk op het bestaan van het fenomeen van de toevallige ontdekkingen in de wetenschap. De manifestatie dus van het onvoorzien gewaarworden van een wetmatigheid in het kenvermogen der dingen. Nu is het wat dat betreft niet beslist noodzakelijk dat men voorafgaande aan het doen van toevallige ontdekkingen wetenschappelijk onderzoek zou hebben verricht. Immers zonder dergelijk onderzoek te hebben gedaan blijken mensen ook regelmatig par hasard heel bijzondere ontdekkingen te doen.
Iedereen zal het wel eens zijn overkomen. Namelijk dat men al lange tijd aan een gecompliceerd probleem werkt en dat men maar steeds niet de oplossing van dat probleem voor ogen ziet. Om dan ineens, als bij toverslag, juist wel tot het diepe besef van die oplossing te komen. Dat verschijnsel, de plotselinge inval voor de oplossing van een moeilijk probleem, wordt in de wetenschap betiteld als 'serendipiteit'.
Nu is het niet zo dat het doen van heel toevallige ontdekkingen alleen aan wetenschappers is voorbehouden. Een timmerman bijvoorbeeld, die de inval heeft voor een heel andere houtconstructie, kan al even vernieuwend bezig zijn als de meest geleerde fysicus. Het is dus het vermogen van een alerte geest om uit toevalligheden conclusies te trekken.
In essentie is serendipiteit het vinden van iets wat onverwacht en bruikbaar is, terwijl men op zoek is naar iets totaal anders. Heel ludiek wordt serendipiteit wel voorgesteld als 'het zoeken naar een speld in een hooiberg, om er dan uit te rollen met een boerenmeid'. Ook in de liefde kan serendipiteit dus voorkomen. Namelijk als men zijn geliefde per toeval tegenkomt (bijvoorbeeld in een hooiberg), terwijl men er geheel niet naar op zoek was. En dat men dan op slag verliefd wordt op die persoon. Het is bijgevolg het welbekende verschijnsel van 'liefde op het eerste gezicht'.
Een bekend voorbeeld van serendipiteit is die van de ontdekking van penicilline door Alexander Fleming. En zeker ook de (her)ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus. Of de ontdekking van de kosmische achtergrondstraling, door twee net afgestudeerde onderzoekers, namelijk Arno Allan Penzias en Robert Woodrow Wilson.