KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

COLUMNS

Over belevenissen en inzichten

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH


Waterontzilting

Op de wereld is in sommige regio's een groot tekort aan zoet water. Dit terwijl er daar soms wel zout water ter beschikking is. De grote vraag is dan ook: in hoeverre is het mogelijk om het zoute water (het zogenaamde brakke water) daar te gaan ontzilten. Als dat mogelijk zou zijn, zou dat een aantal grote wereldproblemen kunnen oplossen. Denk bijvoorbeeld aan het gebrek aan water in de grote woestijnen, die er zoal allemaal op de wereld zijn.

Dus hoe haalt men zout uit het brakke water vandaan?

De eerste oplossing waaraan men wat dat betreft zou kunnen denken, is het voor ontzilting gebruikmaken van elektrodialyse*) Dit is een proces waarbij zouten uit een vloeistof worden verwijderd onder invloed van elektrische spanning en door gebruikmaking van een aantal semi-permeabele membranen. In ziekenhuizen wordt van deze techniek gebruik gemaakt om overtollig zout uit het bloed van nierpatiënten te verwijderen door middel van de zogenaamde kunstnier. Mensen met een onvoldoende nierwerking kunnen baat hebben bij die oplossing om tot demineralisatie van het bloed te komen. Dat werkt prima! Maar voor een industrieel proces is dat voor het overige al gauw een veel te dure techniek. Van die techniek wordt wel gebruik voor de ontzouting van wei. Dit is een hoogwaardig bijproduct van de kaasbereiding. Het feit dat er in wei nog volop voedingsstoffen aanwezig zijn, maken dat het dialyseren van wei juist wél een zeer rendabele oplossing voor het ontzilten van wei kan zijn. De eiwitten in wei bevatten aminozuren van hoge kwaliteit. Bovendien zijn ook alle essentiële aminozuren in wei-eiwit aanwezig. In vergelijking met andere eiwitten worden ze ook snel verteerd.

Het ontzouten van een vloeistof kan ook door een ionenwisselaar plaatsvinden. Dit is een apparaat met bolletjes van gesulfoneerde kunsthars, die ongewenste ionen uit een vloeistof kunnen verwijderen, door ze uit te wisselen tegen andere ionen.

Ook kan het ontzouten van een vloeistof worden gedaan door 'omgekeerde osmose'. Bij dit proces wordt voor het demineraliseren druk op een membraan gezet. Dit is geen al te duur proces, zodat het al vrij gauw als een reële mogelijkheid tot ontzilting van vloeistoffen naar voren komt.

Maar de mogelijkheid om voor ontzilting het brakke water te gaan destilleren, is ook een goede keuze. Vooral in een gebied waar de zon overvloedig schijnt. Het water moet daartoe erg heet worden. Destillatie is een scheidingstechniek, waarbij meerdere stoffen van elkaar worden gescheiden, op basis van een verschil in kookpunt. Wanneer twee of meer vloeibare stoffen, die met elkaar gemengd zijn, gescheiden dienen te worden, kan men dat doen door middel van verdamping. Dat kan met zeewater ook worden gedaan. Een groot nadeel van het zuiveren van zeewater is echter, dat er een reststroom met een enorm hoge zoutconcentratie achterblijft. Dit water is soms wel twee keer zo zout als het zeewater zelf.

* Om u te verdiepen in de toepassingsmogelijkheden van elektrodialyse voor het ontzouten van vloeistoffen, kunt u op deze link gaan klikken.