KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

COLUMNS

Over belevenissen en inzichten

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH


Nubiliteit

Met de term 'nubiliteit' duidt men op de mate waarin bij mensen de lichamelijke en de geestelijke vermogens zijn ontwikkeld. Kortweg kan men stellen dat het om de rijpheid van die mensen gaat om in het huwelijk te treden. In veel primitieve culturen is het nog heel gebruikelijk dat ook de onvolwassen kinderen worden uitgehuwelijkt. Vaak gaat het wat dat betreft om de jonge meisjes. En wel de meisjes die al enige tekenen van seksuele rijping blijken te vertonen. In de praktijk betekent dit dat er bij die meisjes reeds enige mate van borstgroei is opgetreden. Als men het heeft over de nubiliteit van mensen, heeft dit dan ook betrekking op de huwbaarheid van die mensen.

Bij vrouwen spreekt men wat dat betreft ook wel over de 'manbaarheid' van die vrouwen. Om het vermogen van die vrouwen dus om de geslachtelijke penetratie reeds te kunnen laten plaatsvinden. De gebruiken van de mensen zijn in die culturen nog schokkend primitief. In onze westerse cultuur moeten wij er niet aan denken dat deze gebruiken bij ons zouden plaatsvinden. En dat ze ook nog eens als normaal zouden worden opgevat.

Het woord nubiliteit stamt van het Latijnse woord 'nubilis' voor 'huwbaar'. En dit woord komt op zichzelf weer van het woord 'nabure' van 'omsluieren'. Van de gewoonte in primitieve culturen dus om het gezicht van de vrouw, voorafgaand aan het moment waarop zij aan haar man wordt 'overgeleverd', te gaan omsluieren. Overigens zal na die ontsluiering slechts het gezicht van de bruid van de bruid er 'baarlijk', dat wil zeggen: 'onverhuld' uitzien.

Net als in het woord 'huwbaar' en in het woord 'manbaar, zit ook in het woord 'vruchtbaar' het achtervoegsel 'baar'. Deze taalconstructie komt in het Nederlands veel voor. Bijvoorbeeld ook in 'aaibaar', in 'eetbaar', in 'ruchtbaar', in 'houdbaar', in 'leesbaar', ín 'leesbaarheid', in 'toetsbaar', in 'onhoudbaar', in 'onderhoudbaar', in 'onderhoudbaarheid', enzovoort . Net als in deze woorden zijn er in het Nederlands zelfs welgeteld 149 woorden met 'baarheid' erin. In het Nederlands komt overigens het woord 'baarheid' niet als zelfstandig woord voor. Maar wel in het Afrikaans. In die taal betekent dit woord gewoon 'vaardigheid'.

In het Nederlands komt het woord 'baarmoeder' voor. Met dit woord wordt de 'uterus' aangeduid. Het orgaan wat bij vrouwen dient voor het dragen en geboren doen worden van een jonge vrucht. Die geboorte vindt plaats na het veelvuldig contraheren van de baarmoederspieren. De baarmoeder is dus het orgaan wat vrouwen de 'baarheid' (de 'vaardigheid') tot het baren van een jonge vrucht verstrekt.